Op weg naar de walvissen
Blijf op de hoogte en volg richardenjannie
11 Oktober 2012 | Nederland, Nederland
Vannacht wakker geworden omdat het regende en vanmorgen was het nog niet droog. We zijn maar even blijven liggen onder het dekbed met de warme deken erover.....nee, koud hebben we het niet!! De deken nog maar 3x gebruikt en dan wil Richard het eigenlijk nog....ik heb het nog niet koud gehad in bed en ben meestal,de klager.
Om kwart over acht er maar uit gekomen .....even later was het droog.
Tegen 10 bij de receptie betaald R125, erg goedkoop voor zo'n grote camping.
Bij het uitzichtpunt van de plaats hebben we naar dolfijnen en walvissen gespeurd op zee. Ze moeten er vaak te zien zijn, maar nu even niet!
Daar ook koffie gedronken. We hebben een thermoskan bij de camper, die we dan 's morgens vullen met kokend water . Dan maken we cappuccino met een zakje , of koffie van Nescafé. Je went overal aan en het is warm! Deze camper heeft nu eenmaal geen koffiezetautomaat en waar halen we de stroom vandaan onderweg?
In het centrum van Plettenberg Bay zagen we een Internetcafé. Daar we niet zo ver wilden rijden vandaag zijn we naar binnen gegaan en hebben we 2x een half uur gekocht. We hebben alles, wat we weg wilden doen verstuurd en alle mails en reactie's op " waar ben jij " rustig kunnen lezen. Jammer, dat iedereen werkte, zodat we niet even konden Skypen. Hopelijk komt het weer eens op ons pad!!
We verlieten het plaatsje pas om even over één uur.We zijn dan ook snel Eastern Cape weer uit en nu in de provincie Western Cape.
Via de N2 naar Knysna gereden, waar we bij The Heads ( uitkijkpunt) weer tevergeefs naar de zeedieren gezocht hebben. Op weg naar The Heads kwamen we langs een uitgestrekt soort moerasland . We kregen de indruk, dat de rivier regelmatig over het land stroomt.
Men had bovenop de rotsen alle plaatsje benut om er een huis op te zetten...de straatjes waren soms erg steil, maar ze hadden bovenaan aan de zee en rivierkant ook mooie uitkijkpunten gebouwd van hout.
We hebben er op de parkeerplaats ook maar een verlate lunch gemaakt. Er waren mooie tafels, maar het stormde bijna, dus maar in de camper gebleven om te eten.
Later in het plaatsje zelf het " Waterfront " gevolgd. Kwamen we bij de plezierhaven met een heleboel restaurantjes eromheen en echte toeristenwinkeltje. ( leuk,klein Scheveningen zonder boulevard) . Knysna is één van de druk bezochte plaatsen van de Tuinroute.
We wilden gaan overnachten in Wilderness, maar voor die camping moest je een steile weg in rijden en het was er uitgestorven met een sterke wind.....niet zo aanlokkelijk voor mij!
Verder door gereden naar volgende camping GLENTANA CARAVAN PARK ,waar we om half zes aan kwamen. Vlak aan zee, maar wel erg beschut door bomen. ook weer geen mens op de camping . We hebben de camper achter het toiletgebouw gezet, dus extra beschut. De prijs is R 180.
Na installatie naar de zee gelopen.....weer geen zeedier te zien! Wel een aardig strand. Jammer, dat het weer niet mee werkt. De mensen zijn hier ook wel,erg vriendelijk denk ik.......we zagen hier de KUSWEG langs de zee!!!!!!
Het viel ons vanmiddag op, dat als we heel,dicht bij zee waren het droog was en dat het motregende, als we met de weg wat meer in het binnenland waren.
Vanavond niet echt droog......weer wat motregen. Van ons uitstapje het binnenland in naar Oudtshoorn en de spectaculaire Prins Albertpas zal wel niets komen. De bergen hangen in de mist, dus zonde van de tijd en de diesel. Jammer, maar niets aan te doen. Men zegt, dat het de hele week minder weer wordt......we zien wel!
156 km hebben we vandaag gereden.
Dinsdag, 9 oktober.
We hadden niet zoveel zin om eruit te gaan, maar toch was het beter weer dan gisteren. De zon wilde er zelfs door komen en de lucht was niet zo grijs.
Om 9.45 via de N2 en de R 102 naar Hartebos gereden. Onderweg een paar boodschappen bij de Spar gehaald en een paar keer naar een parkeerplaats naar de kust gereden. Koffie gedronken met een grote appelkoek met zeezicht.
In Hartebos zouden we overnachten, dus al vast even gekeken naar een camping.....er moeten er 2 zijn.
De AKTV camping en huisjes nemen de hele kust van het dorpje in beslag. Er is een groot water- en speelpark en kampeerterreinen en huisjes met poortletters tot E!! Dat was ook het enige terrein, dat open was en zeker voor 4 plaatsen bezet was. Wij zouden er ook moeten staan met R175 voor " sea view" en anders R 130. De andere camping konden we niet vinden, daar waren we vast al voorbij gereden.
Aan de rand van Mosselbaai zagen we 2 campings naast elkaar, dus zouden we daar vanmiddag naartoe, dan hoeven we niet terug te rijden....we zouden later wel inschrijven.....eerst de plaats Mosselbaai bekijken.
Bij Wimpy nog een half uurtje van de Wifi gebruik gemaakt , maar het was er zo langzaam , dat er van de 4 foto's, die nog verstuurd moesten worden er maar 2 weg gingen!
We zagen een kleermaakster, die ook ritsen verving volgens de aanbieding op de ruit. Richard heeft een afritsbroek, waar de rits van stuk gegaan is. Eerst duurde het 1dag, voor het klaar zou zijn, maar toen we er even later weer langs kwamen, klopte ze tegen het raam en zei, dat ze het voor €8 wel wilde doen. R had dat er wel voor over, dus allebei gelukkig!!!! Zou nu met 1 uur klaar zijn .....ja-ja!
Kaarten gekocht en geschreven. Richard heeft bij het postkantoor ondertussen postzegels gehaald.
In het Bartolomeus Dias Museum, dat we later bezochten staat nl een speciale "brievenbus". In 1500 stopte Pedro de Ataide bij zijn terugkeer uit het oosten een brief in een schoen of ijzeren pot onder een grote boom. Hierin vertelde hij over de moeilijkheden, die hij had ondervonden op,zijn reis naar Calcutta. In 1501 is de brief gevonden door João da Nova, die op weg was naar India. Zo,is de eerste " Post Office " in Zuid Afrika gesticht. De grote boom is als historisch erfgoed verklaard en bekend als de Post Office Tree hij staat nog in het museum. (??) Er staat wel een oude raar gevormde gestutte boom......
Alle post, die daar gepost wordt in een brievenbus als een schoen, krijgt een speciale frankeerstempel . Leuk, moesten we natuurlijk ook doen.
In het museum staat ook een replica van de boot van Dias, is er een schelpenmuseum met aquaria met wat zeedieren en een kleine botanische tuin.
Om 4uur wat thee gedronken op een terras, maar al,vlug naar binnen gegaan, omdat het zo dreigend werd. Heeft wat geregend en geonweerd.
Wij naar de camping , die we gezien hadden gereden....waren beide gesloten!!
Er is een andere camping, ook bij die twee horend op de punt onder de vuurtoren. CAMPINGPLACE THE POINT ( R 140) in Mosselbaai. Daar aangekomen hield het op met regenen en kwam er een enorme bui met gierende windstoten....de camper schudde ervan! Richard was weer even erg druk, om te zorgen, dat de kussens niet nat lekten. Toen het ergste over was , de camper verzet met de voorkant hoger......geen lekkage weer!
Het is lang geleden, dat we zoveel,mensen op een camping tegen kwamen.....er zijn misschien wel 20 plaatsen bezet.
We zagen vanuit de camper een leuk visrestaurantje en hebben onszelf maar getrakteerd. Van de lunch was ook niets terecht gekomen na de appelkoek. In visrestaurant "THE KINGSFISHER" mosselen in een saus met knoflook en Richard nam uiteraard oesters......(je mag Mosselbaai niet verlaten zonder oesters te eten wordt er gezegd ) verder kingsklip met een salade en frites en cappuccino na.
De oesters zijn hier veel minder zout, dat die in Frankrijk ( daar eet R ze nogal eens ). Tegen half negen weer terug op camping.....het is nu heel rustig en droog. Men vertelt, dat we beter weer krijgen met een mooi week-end!
De kilometerteller geeft maar 57 km aan.
Woensdag, 10 oktober.
Ha, heerlijk, we zien weer zon! De lucht is blauw met witte wolkjes vooral boven het binnenland. Daar moeten we zo heen. We hebben weer een schoon toiletje en de tank vol water, dus .....op pad!
Eerst om tegen half tien langs de zee. Er valt weer geen zeedier te ontdekken. We hopen nu maar op "Hermanus", de plaats waar de walvissen goed gespot kunnen worden en waar we morgen naartoe gaan.
We rijden naar de N2, die nu een heel,stuk het binnenland in gaat. We komen langs de oude brug over de rivier de Gouritz, waar een bekende "bungee jump " plaats is. Even voor Albertina langs de weg een koffiepauze gehouden. Er stonden daar hele grote bossen oranje / gele Protea. Die hadden we nog niet zien staan hier.
Vlaggen en borden nodigden ons even later uit, om een Aloë fabriek te bekijken. Er stonden ook 2 bussen met toeristen 1 was met Duitsers, maar de andere, ging weg, toen we kwamen, dus onbekend.
Je bleek alleen een soort winkel met een koffiehoek ernaast te kunnen bezoeken. Jammer, ik had de productie willen zien. Nu even rondgekeken en van testers allerlei lotionnetjes en gel geprobeerd. Uren later had ik nog zachte, lekker ruikende handen.....had ik misschien toch wat moeten kopen? Je kunt dat spul ook drinken.....ook geproefd natuurlijk.....jakkie ....een lichte citroensmaak zat erbij en de rest smaakt niet lekker. Bovendien worden er pillen tegen allerlei kwaaltjes van Aloë gemaakt.Wonderspul dus en niet alleen voor een zacht huidje!!
In de buurt van Riversdale, om even over twaalf reden we door een heuvelig landschap met rechts van ons een hele lange bergketen, waarvan er nog steeds veel ,toppen in de wolken hingen. Er wordt hier ook veel,koren verbouwd. Soms is het er al af gehaald zelfs. Verder grote weilanden met koeien, schapen en struisvogels. Er valt haast geen boom te bekennen.
Swellendam bereikten we om even over twee. Het is de op,twee na oudste stad in Zuid Afrika, gesticht in 1743 met een zeer fotogenieke Nederduits Gereformeerde kerk en enkele mooie huizen.
We hebben er even rond gekeken en diesel getankt.
In de buurt van Swellingdam zijn twee campings, waarvan er één in een Natuurreservaat, dus daar moet dan weer reservaat entree betaald worden. De andere ligt een stuk voorbij de plaats, zover, dat we dachten, dat we er al voorbij gereden waren. Je moet nog 3km een grindweg in tot de camping.....nu dat bleek 5 km, maar de camping KAM'BATI RIVER RESORT ( R 130 ) ligt prachtig . De rivier Riviersonderend ( mooie naam ) loopt hier in de Breede Rivier. We zijn hier niet alleen.....er staat nog 1 vouwwagen. Volgens receptioniste komen er alleen in het weekend kampeerders in deze tijd van het jaar.
We hebben hier nog een tijdje in de zon kunnen zitten. De wolken trokken in de loop van de middag steeds meer weg.Na zonsondergang werd het weer bewolkt......benieuwd, wat we morgen weer hebben. Vandaag schatting....... 19 graden, fris windje, veel zon.
De kilometerstand is weer met 209 km verhoogd vandaag.
11 Oktober 2012 - 18:48
Marleen:
Lieve Richard en Jannie,
Ik heb nu in een paar dagen tijd al jullie reisverslagen achter elkaar gelezen. Het leest als een spannend boek! Ik ben zeer onder de indruk van al jullie belevenissen en foto's. Wat moet het geweldig zijn om "onze dierentuindieren" in het echt te zien. De foto's hiervan zijn prachtig.
Wij stappen morgen op het vliegtuig om met S, M en E naar Faro te vliegen. Ook leuk natuurlijk, maar het zal lang niet zo enerverend zijn als jullie Afrikaanse reis. Geen wilde dieren, maar strand en zon. Tenminste dat hopen we. De weersvooruitzichten geven gelukkig goed weer aan.
Geniet van al het moois dat jullie nog tegen gaan komen!
Groeten, ook van Peter natuurlijk, Marleen. -
12 Oktober 2012 - 15:13
Lidy En Gerard Swerink:
Hoi Jannie en Richard. We hebben jullie verslag gelezen van de afgelopen dagen. jammer dat er weinig zeedieren te zien zijn en dat het weer even niet meezit. Zo te lezen beinvloedt dat jullie stemming niet negatief. we hebben ook genoten van de mooie foto van de leeuwen. (met telelens genomen, of waren jullie dichtbij?)
Geniet er nog even van. Hier is het slecht weer. Echt herfst. regen en wind en kouder wordend.
hartelijke groeten.
Lidy en Gerard